Bursa Şehir Hastanesi’nde görevli Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Tufan Teker, çölyak hastalarının doğru diyet programı ile sağlıklı bir hayat sürdürebileceğini belirtti.
Kategori
🗞
HaberlerDöküm
00:00İzlediğiniz için teşekkür ederim.
00:30İzlediğiniz için teşekkür ederim.
01:00İlişkinlik, bir süredir devam eden kronik ishal şikayeti ile de gelebilirler.
01:06%10 hastada çölyak hastalığı kabızlıkla da seyredebilir.
01:09Hastalar sindirim sistemi şikayetleri ile başvurabileceği gibi, cilt bulguları, kaşıntılı, kabarık cilt lezyonları, nörolojik bulgular özellikle çocukluk döneminde epilepsi gibi, tedaviye dirençli anemiler veya vitamini eksikliklerine bağlı, örneğin daha erken yaşta görülebilen kemik erimesi tablolarıyla da bize gelebilirler.
01:35Çölyak hastalığının şu an için bir ilaç tedavisi yok.
01:40Çölyak tanısı koyduğumuz hastalara biz ömür boyu glütensiz diyet öneriyoruz.
01:44Hastalar asemptomatik de olabileceği için eğer endoskopide bir etkilenme söz konusu ise hastalarda semptom olmasa bile biz bu hastaların diyet yapmasını öneriyoruz.
01:54Diyetten sonra diyete başladıkları zaman yaklaşık birkaç hafta içerisinde, 2-3 hafta içerisinde hastaların semptomlarında gerilemeler başlıyor.
02:056-6 ay seviyesinde ise antikor seviyesinde düşme ve 6-12 ay seviyesinde de endoskopik olarak 12 parmak bağırsağında düzelme bekliyoruz.
02:15Sadece 12 parmak bağırsağından ziyade bütün ince bağırsağda tutabilen bir hastalık.
02:21İlk karşılaşılan bölüm 12 parmak bağırsağı olduğu için bu proteinle öncelikle bu kısım hem daha sık tutuluyor hem de daha etkili bir şekilde tutuluyor.
02:31Çölyak hastalığının genetik bir geçişi de var.
02:34Genetik bir altyapısı da var.
02:35Dolayısıyla biz çölyak hastalarında eğer ailesindeki bireylerde çölyak hastalığı olan bireyler varsa ve şikayetleri varsa bunlardan baktığımız bir basit kan tetkikiyle çölyak olup olmadığını belirleme şansımız oluyor.
02:49Eğer çölyak hastaları diyetlerine uymazsa ve eminim kusurları, eminim bozuklukları devam ederse,
02:55ilerleyen dönemde erken yaşta kemik erimesi gelişimi, dirençli anemiler, halsizlik, kilo kayıpları, iseller gibi şikayetler olabileceği gibi diyete uymayan çölyak hastalarında lenfoma gelişimi de söz konusu olabiliyor.
03:08Toplumda bizim görülme sıklığı çok yüksek.
03:10Yani çeşitli çalışmalarda 100 kişide birinde görülme olduğunu bildiren yayınlar olduğu gibi 70 kişide bir ya da 300 kişide bir gibi görülme olduğunu bildiren dünyadan yayınlar da mevcut.
03:20Şu an dediğim gibi diyet dışında bir tedavisi olmadığı için hastaların biz diyetisyen desteği almalarını da öneriyoruz.
03:29Çünkü uzun sürede bir tedavi ciddi hayat tarzı değişiklikleri gerektiriyor.
03:34Çünkü buğdaydan elde edilen her üründe bu protein mevcut.
03:39Dolayısıyla buğdaydan elde edilen makarna gibi, bulgur gibi, irmik gibi şeylerin tüketilmesi de sadece ekmek olarak değerlendirmemek lazım.
03:46Bunlar da yine hastalığın bağırsakları etkilemesine ve semptomların ilerlemesine yol açabilir.
03:52Eğer bireylerde dediğim gibi bu tarz sindirim sistemi şikayetleri varsa, bir türlü tedavi edilemeyen demir eksikliği varsa,
04:00hastalarda öngörülen yaşın önünde daha öncesinde bir kemik erimesi gelişimi olduysa ve ailelerinde özellikle çölyak hastalığı varsa biz kendilerinin bir dahiliye ya da gastroenteroloji polikininine başvurarak bu açıdan değerlendirmelerini öneririz.