Sosyal Medya Hesaplarımız...
Facebook : https://www.facebook.com/AkitTVOfficial
Twitter : https://twitter.com/akittv
Instagram : https://www.instagram.com/akittv
Google+ : https://plus.google.com/+akittv
Web Site : http://www.akittv.com.tr
Facebook : https://www.facebook.com/AkitTVOfficial
Twitter : https://twitter.com/akittv
Instagram : https://www.instagram.com/akittv
Google+ : https://plus.google.com/+akittv
Web Site : http://www.akittv.com.tr
Kategori
🗞
HaberlerDöküm
00:00Çok ciddi ihracatı yönlendiren kurumlarımız var DEİK gibi.
00:05Şimdi stüdyomuzda çok değerli bir konumuz var Sayın Cihangir Fikri Saatçioğlu.
00:10DEİK Türkiye Tacikistan İş Konseyi Başkanı hoş geldiniz.
00:13Hoş bulduk efendim merhabalar.
00:14Merhaba tekrar sizleri ağırlamaktan mutluyuz.
00:18Özellikle de böyle bir dönemde böyle siyasetin yoğunlaştığı bir noktada ekonomi ve ticaretin yönlenmesi açısından da önemi arz etmekte.
00:26Şimdi Cihangir Bey baktığımızda küresel ekonomiyle başlamak istiyorum müsaadenizle.
00:34Küresel ekonomi toparlanma sürecine girdi mi?
00:38Yani çok farklı hareketler görüyoruz.
00:40Evet öncelikle bugün itibariyle terörist Türkiye kapsamında PKK'nın kendi davetmesiyle basına yansıyan tarafıyla takip ettiğimiz itibariyle
00:48bunun Türkiye'ye pozitif yansımasını hem doğrudan yatırımcının hem de sürdürülebilir ekonominin gelişmesi adına
00:55iş piyasadaki olumlu havayla birlikte dış konjonktürde gerçekten ABD tarafında özellikle resesyonun son dönemde daha fazla dile getirilmesi.
01:04Bununla birlikte biliyorsunuz Ziya Bey jeopolitik tarafı sizin de hakimiyetiniz olduğu için söylemekte beis yok.
01:09İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ABD toplam üretimin küresel ölçekte %50'sine hakim iken şu anda burası skala %20 seviyelerin altına düşmüş durumda.
01:20Ve Fed'in faizi bu dönemde sabit tutmasıyla birlikte MTA ile ve bununla birlikte petroldeki varil petrol fiyatının çok dip seviyelerde düşe geçme eğilimiyle birlikte
01:34şu anda resesyon tarafı daha da perçinleşiyor. Bu dönem Nisan ayındaki ABD rakamlarında üretimin biraz genişlemesine rağmen
01:42işsizliğin bu ay biraz törpülendi ama geçen ayki rakamlarda daha üst segmentte olduğunu da vurgulayarak
01:49Avrupa Birliği tarafında da özellikle Almanya'nın bu resesyon endişesiyle birlikte savunma sanayi ve altyapıya 500 milyarlık bir fonu devreye sokmasıyla birlikte
02:00Avrupa Birliği'ne biraz canlandırma mekanizmasını kendi açısından stratejisine koyduğunu ve bununla birlikte AB tabanında da
02:08800 milyar dolarlık bir silahlanma fonunun piyasaya maddi anlamda fonlanmasıyla birlikte bir canlanmaya tekabül edeceği beklentisi varken
02:20İngiltere mesela son bir buçuk yılın en keskin düşüşüne bu Nisan ayındaki rakamlarla gözler önüne seriyor.
02:27Ama Orta Doğu tarafında özellikle Birleşikleri Amerikleri, Katar, Küvet tarafında imelenme, Suudi Arabistan'da bu kümeyi dahil edebiliriz.
02:35İmelenmenin söz konusu olduğunu da küresel ölçekte değerlendirmekle birlikte bunun Türkiye'ye yansıması ne boyutta olacak onu da değerlendirmek isterim açıkçası.
02:44Tabii ki. Yani Türkiye'ye gelmeden önce şunu da görmek lazım. Geçtiğimiz hafta maalesef dili farklı da olsa Trump'ın bazı noktalarda haklı çıktığını gördük mü?
02:54Şöyle tabii ki yani Trump zaten bir önceki döneminde de göreve geldiğinde ve özellikle alüminyum demirçiliği keskin manada bir gümrük tarifesini uygulayacağını o dönem kısmi olsa da politikasına idam ettirebilse de bu dönem çok keskin şekilde işte ABD'nin Kanada, Meksika, Çin ekseninde ve Türkiye ve kısmi buna yakın 50'ye yakın ülkede de %10 da olsa bir cüzi de olsa bir vergi oranına
03:24tabi tutacağı bir politikayı gülüyor. Tabii bunun 90 gün ötelenmesi piyasalarda bir suni bir rahatlamaya sebebiyet verse de açıkçası ben Türkiye açısından özellikle iç konjonktürde olası bir 3 ay sonraki dalgalanmanın finansal şok boyutunda Türkiye'nin nerelerde pozitif manada ivmeleneceğinin de bazı notlarını alarak programa geldi. Onu da izahat etmek isterim.
03:50Trump'ın açıklamasını şu anda alt yazıda veriyoruz. Perşembe İstanbul'a uçabilirim. Erdoğan harika ev sahipliği yapacak. Suriye'yi görüşeceğiz açıklaması var. Bu ciddi bir açıklama. Hem Türkiye'nin dünyadaki ekonomisini de etkileyecek bir boyutta açıklama.
04:06Çünkü sonuçta ne olursa olsun Trump bir iş adamı ve dünyaya ticari gözle bakan bir yönetimden bahsediyoruz. Türkiye'de bu ticari göze alışık. Çünkü pandemiden öncesinden beri aslında özellikle Cumhurbaşkanı'nın göreve geldiği günden beri yapılanma ve güçlenme adına ticareti yönlendirmesi çok farklı bir noktaya taşıdı Türkiye'yi.
04:30Şimdi baktığımızda iki ticaretten anlayan başkanın buluşması ve dünya barışına katkı noktasında ticari bazlı güçlendirerek halkları huzura ve barışa götürmesi Türkiye'ye ne gibi faydalar sağlayacaktır?
04:46Biraz önce dediğiniz noktaya da geldiğimizde Türkiye'ye nasıl etkisi olacak küresel ekonomi?
04:51Şimdi özellikle Rusya-Ukrayna savaşında krizinde de tağıl koridorunun açılmasına Sayın Cumhurbaşkanımızın ciddi yemekleri olmuştu.
04:58Hatta Ordu'da yine TRT World'un bir formunda Sayın Cumhurbaşkanımızın buğdayı başak taneleriyle tağıl koridorunun açılmasına devam olarak bir metaforu kullandığı programa ben de katıldım.
05:09Bunun hasebiyle bunu izahatta abesi olmayacağını düşünüyorum.
05:13Şöyle ki Türkiye hakikaten son dönemde diplomat trafiğinde ve Perşembe günü Ankara'da Zelenski'nin zaten açıkça beyan buyurduğu şekilde Rusya ile olası bir ateşkesin piyasalara da bir can simit olacağı kanaatindeyiz.
05:28Çünkü burada enerji koridorunda özellikle Rusya tarafında fiyatların düşüşü aslında Türkiye'nin hanesine hem Kobiler nezdinde ithalat tarafında bir suni bir rahatlamaya sebebiyet verecektir.
05:42Şöyle açıklamak isterim Ziyabi, cari açımızın bizim milli gelir oranı %1,5 seviyelerinde ki bu oran aslında iyi.
05:49Şimdi önümüz turizm sezonu 65 milyar dolarlık bürüt bir döviz geliri bekliyoruz.
05:53Bunu direkt Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın hanesine bir rezerv olarak ekleyebileceğimiz bir moment.
06:00Yani siz aslında Sayın Şimşeh'in yaptığı açıklamanın biraz daha izahını isteyeceğim sizden.
06:05Çünkü bu nokta önemli.
06:07Cari açık dediğimiz şey ülkenin aslında ticaretteki başarısını da bir noktada iş yaptığını da gösteren bir tablo değil mi?
06:15Doğru tabii ki yani şimdi Merkez Bankası da şu anda güçlü TL ile dezenflasyona karşı bir mücadele gidiyor.
06:22Bununla birlikte emtiyada ve emtiyadaki düşüş sebebi yettiği de biraz önce bahsettiğimiz ABD ve Avrupa Birliği'ndeki geri çekilme, resesyonla birlikte emtiyadaki düşüş ve bununla birlikte varil petroldeki daralmanın pompaya yansıyacağı pompadan da doğal gaz fiyatlarının dolayısıyla enerjinin çünkü Türkiye'nin Rusya tarafına biraz önceden vurduğunuz.
06:42En büyük açıkta dış ciğer açığımıza sebebiyet veren kalemi enerji.
06:47Buradaki bir suni bir düşüş de bizim tekrar COBE ölçüsündeki firmalarımıza ve düşük katma değer yapan firmalarımıza olumlu şekilde tekabül edeceği kanaatindeyim.
06:58Aynı zamanda altının onsudu 4000 dolarlara çıkma seviyesi var.
07:03Burada da ABD'de de özellikle Trump'ın geçen hafta kamuoyuna çok fazla yansıması da gözden kaçan bir hadiseyi vurgulamak isterim.
07:12Çünkü ABD'deki finansal kuruluşlara bankacılık ve finans kuruluşlarına üst düzeyde yapılması noktasında bir telkini var.
07:22Buradaki ana espride eğer hakikaten onsudu fiyatı 4000 dolarlara çıkar ise altında bu bir balon patlamaya aynı bir ABD'deki geçmiş dönemdeki bir 98'deki Mortage krizinin benzeri bir yapılanmana çekindikleri için şu anda Trump yönetiminin finans kuruluşlarına regulasyon üst mertebede denetlenmesiyle alakalı bir kontrol mekanizmasını devreye soktuğunu ABD kaynaklardan edindiğimizi belirtmek istiyorum.
07:47Aslında ticaret savaşlarına smooth volley dediğimiz noktanın bir yansıması mı sizce?
07:52Şimdi şöyle ki aslında Ziya Bey hakikaten hem Sayın Cumhurbaşkanımız olsun hem ekonomi yönetimi olsun hem Sayın Mehmet Şimşek olsun vurguladığınız için söylüyorum.
08:00Aslında Trump'ın gelişiyle birlikte bizim şu anda durağan bir ekonomimiz var.
08:05Şu anda aslında biz ticaret savaşlarına yani 3 ay sonra olası bir şoke karşı aslında şu anda o bize enflasyonda bir düşüş olarak pozitif yönlü hanemiz yazılacak.
08:14Çünkü bizim çok hızlı şekilde bir üretim ekonomimiz olsa fabrikalar cayır cayır stok tarzı üretimle şu anda ihracatta tam gaz devam etse böyle bir şok bizde negatif haneye yansıyacaktı.
08:27Ama şu anda zaten durağan bir ekonomide böyle olası bir şok bizim enflasyonda dezenflasyonla mücadelemize katkı sağlayacak bir algoritmada ilerleyeceği için aslında biz burada güçlü TL ile çok güzel bir algoritmada devam ettik.
08:41Ve Nisan'da yine bu fiyat artışı devam etti.
08:44Şimdi şöyle bir paradoks var Ziya Bey biz enflasyon arttırdığımız zaman faizi düşürmemiz lazım.
08:51Faizi arttırırsak enflasyonun düşmesini gebe vuruyor ki zaten ekonomi yönetiminde bu yıl son itibariyle enflasyonda %30 rakamlarına kendi açısından stratejiyi belirlemesindeki en büyük ölçekte şu anda faiz rakamlarının bu segmentte oluşu.
09:06Çünkü bütünleşik faizde birleşik faizde şu anda %60 seviyelerine varan bir ortalama var.
09:12NAS politikası yapıldığı zaman cayır cayır kredilerle aslında üretim ekonomisi şekillenmişti.
09:16Şu anda ekonominin soğuyacağını Sayın Cumhurbaşkanımız ve ekonomi yönetimi Trump'ın gelmesiyle önceden bir stratejiyi kendi açılarından hedef belirlediği için şu anda soğuyan ekonominin Türkiye'nin özellikle gelişmesi açısından yani sürdürülebilir ekonomi açısından bir politika olduğunun nişanesini bu ticaret savaşlarının arifesinde aslında rakamsız olarak da biraz önce izahatta buyurduğum gibi gerçekleşmesini okuyoruz.
09:42Kesinlikle. Şimdi bir diğer önemli boyut özellikle markalaşma diyeceğim.
09:49Çünkü çok ciddi bir kurum ve Türkiye'deki firmaları özellikle Türkiye, Türkistan veya ne bileyim işte Tacikistan, Türk dünyasına da çok ciddi yatırım yapan bir noktadasınız.
10:01Markalaşma neden yavaşladı? Enflasyondan mı?
10:06Şimdi şöyle tabii ki yani bizim hep tıkandığımız nokta şu Türkiye'de kilogram başına 1.40 dolar bir katma değerli bir üretimiz var.
10:14Orta teknoloji seviyesinde ihracatta bu 3.50 rakamlarına geliyor ki hakikaten beklentimizin çok aşağısında olan bir durum.
10:23Bizim şu anda ekonomi politikasının ve sıklaştırılmış mali politikanın tezahürü olarak faiz, enflasyon kuruşgenindeki çalışmaları biraz önce anlatmamıza rağmen bizim dış ticarette istediğimiz 500 milyar dolarlar hedefine ulaşmamız için kısa vadede şu anda 265 milyar dolarları bulduk.
10:43Nisan rakamlarında burada 280 milyar dolar da hedef kısmi bir düşüş olmasına rağmen ben aslında ithalatta da önümüzdeki dönem kısmi bir düşüşün olacağını ve balansın ihracatın düşmesine rağmen ithalatta da enerji ve emtiyatı düşüşle birlikte aslında birbirini tölere edebilecek bir seviye geleceğine önümüzdeki dönem düşündüğüm için
11:04burada üretim tarafında tabi yapısal reformlara, eğitim reformlarına, vergi mevzuatına ve bununla birlikte gümrüklerdeki ve özellikle Avrupa Birliği ile olan gümrük birliği anlaşmamızın renovasyonuna ciddi manada bir yeniliğin gelmesi kanaatindeyim.
11:22Bunun yansıması 4. kuatör bulur mu?
11:25Yani şöyle özellikle ekonomi yönetimi olarak 2025'in zaten 2024'ten farksız yani üretim ölçeğinde de farksız olduğu görülüyor ki bunu en son 2 gün önce İstanbul Sanayi Odası'nın Nisan PMI Türkiye İklim Endeksindeki rakamlarından da biliyoruz 50.02.
11:44o 50 eşiğin çok biraz üstünde yani kısmı iyileşme anlamında bir tezahüre tekabül etmesindeki espri şudur özellikle Türkiye'nin üretim sanayinde şu anda %2.5'luk bir büyümesi var.
11:58Türkiye ekonomisinin OVP'deki büyüme rakamlarımız bizim %5 bu rakamın kat ve kat gerisindeyiz.
12:03Tabi burada girdi maliyetlerinin yüksek montaldan ithalatı bizi sekteye uğratan bir handikap ama önümüzdeki dönem emtiyar fiyatları ve doğalgazdaki düşüş bizim ithalattaki cari dengemize pozitif yansıyacak.
12:18İhracattaki düşüşümüz de kısmen törpülecek çünkü Türkiye'nin biliyorsunuz Avrupa'dan sonraki en büyük pazarları Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri.
12:28Şimdi burada da emtia ve enerjideki düşüş onların ithalat tarafındaki hanesine düşüş eğiliminde göstereceği için Türkiye'nin ihracatında da bir düşüş olacak.
12:39Ama ithalattaki rakamsal düşüş eskiye oranla yine o dış ticaret dengesini tamamlayacak.
12:46Burada bir noktayı da belirtmek istiyorum Ziya Bey.
12:49Bizim kamu borcumuz gelişmekte olan ülkelere mukayese ettiğiniz zaman yine iyi oranda şöyle ki.
12:57Oranlamaya bakarak mı?
12:59Yani şöyle hem oranlamaya bakarak söylemek istiyorum hem de iç kaynaklarımızla yani likiditemizle finans edebileceğimiz.
13:07Yani uzun tahvillerle uzun vadeli tahvilli Merkez Bankası'nın satışa çıkarmadan firmalarımızın içeride veya dışarıdaki döviz bozdurmasıyla veya Merkez Bankası'nın likiditesiyle bunu tülür edebileceğimiz bir borç stoğu da bizim açımızdan bu 3 ay sonraki bir ticaret savaşlarında gardına alabileceğimiz bir hamle olarak Merkez Bankası'nın ve Mehmet Şimşek yönetiminin bir kası diyebiliriz yani.
13:34Kesinlikle tam geleceğim noktayı aslında cevapladınız.
13:37Çünkü tünelin sonunda çok güzel bir ışık var.
13:40Yani hangi bölgeye bakarsanız bakın gerek Orta Doğu gerek Avrupa gerek Cibuti'ye geleceğim ama şu soruyu sormadan Cibuti'ye geçmek istemiyorum özellikle Hindistan kapısını da açmak istemiyorum hemen.
13:54Türkiye ölçek ekonomisinde şu anda nerede gelecekte bu ölçek ekonomisiyle üretim noktasında sıkıntı yaşar mı?
14:04Şimdi tabi bizim Türkiye yapay zeka yatırım anlamındaki sıralamada 57. sıradaki bu çok düşük gerilerde bir rakam bizim açımızdan.
14:13Çünkü ABD'yi biraz önce örnek verdik ve şu anda Avrasya ülkelerine ve Hindistan'a burada Doğu Asya tarafında örnek vermek gerekirse.
14:22Şu anda enerjide %3 dünya ölçenin %75'ini karşılayan tarafta.
14:29Bununla birlikte yapay zeka, nesnelerin interneti ve bununla birlikte diğer türlü IT teknolojilerinde şu anda gayri safi yurt çağızlığasının dünya ölçünde %60'ına ev sahipliği yapan bir ülkede.
14:43Zaten şu anda Amerika'nın Hindistan'ın bu kadar önünü açmasındaki sebep Çin'e alternatif olarak hem üretim altyapısının hem teknoloji altyapısının bu bölgeyi kaydırması.
14:52Çin'e bağımlılığı bir şekilde egal etmesi.
14:54Ama burada şöyle bir paradoks var Ziya Bey.
14:56Sizin de jeopolitik tarafa çok önem verdiğinizi bildiğim için söylüyorum.
15:01ABD'nin de küresel ölçekte Avrasya'da Rusya'nın hegemonyasını kırmak için Çin'le de ortak müzakere yapması, diplomasiyi yönetmesi de ayrı bir elzem gerekliliğini bize jeopolitik...
15:14Bu kavga dostumun başlangıcı mı olacak yani?
15:16Yani zaten Trump'ın şu anda tekrardan bunu 90 gün öteye itmesi ve Çin'le tekrardan normalleşmeyi evretmesi ben böyle okuyorum bu süreci.
15:25Bir ısınma yaptı önce diyorsun.
15:26Kesinlikle yani zaten Trump'ın biraz da yani ABD'deki kaynak...
15:29Aslında ticaretteki o hani rekabet noktasını birleştirme, vimmine taşımanın direkt yöntemiydi zaten.
15:36Yani biraz da bu Trump'ın mizacı Ziya Bey.
15:38Biraz böyle yukarıdan inme bir şekilde böyle patküt bir stratejiyi kendi açısından kamuoyuna lanse ettikten sonra normalleşmeyle o sürdürülebilir tarafta ABD politikasını idam ettirebiliyor.
15:52Ben bunu bu şekilde okuyorum.
15:53Tabi Hindistan mevzusu ayrı bir ölçek.
15:56Özellikle o Pakistan mevzusunu yayından önce konuştuk.
15:59Ona da vaktimiz kalsa değinmek isterim.
16:01Lütfen.
16:01Şimdi özellikle Hindistan konusuna tekrar gelmek istiyorum.
16:05Hindistan, Çin'e alternatifi olabilecek kapasitede mi sizce?
16:09Gerek çalışma gücü, üretim gücü ve çalışan insan noktası.
16:14Şimdi burada Pakistan'ın...
16:17Performans da tamamen sıfırlar o ayrı bir konu da.
16:19Çin'in en büyük partneri şu anda Pakistan Ziya Bey.
16:22Burada 62 milyar dolarlık bir ekonomi koridorunu Çin'in Pakistan hükümeti anlaştı, müzakalara koydu.
16:27Bunun tam karşı kulvarında da ABD ile Hindistan hükümetinin yine kodo diye İngilizce terimle ifade etmek durumunda kalıyorum.
16:35Bir yaptığı bir stratejik ortaklık var ve bunun arkasından ABD'nin arka bahçesi İsrail'in de dahil olduğu bir düzleme iş ilerledi.
16:43Ve şu anda İsrail'in çok ciddi manada silahlı drone satışları, gözleme kuleleri ve savunma sanayiğinde Hindistan'ı beslediği bir manevra alanına geldi.
16:55Burada tabii iş sadece bir jeopolitik stratejik olarak okunmakla birlikte aslında ideolojik bir strateji.
17:00Çünkü Hindistan hükümetinin ve Haziran'da Hindistan'da gerçekleşecek eyalet seçimler önce Mondi'nin biraz daha Müslüman kesime baskıyı arttırarak saldırıyı taarruz edilmesi
17:11ve İsrail'in de bunu Hindistan hükümetiyle bir ideolojik yaklaşımla, savunma sanayiğine kendini angaj etmesiyle birlikte
17:18aslında Hindistan-Pakistan savaşının özelinde yatan, Kaşmir'de yatan olayın sebebiyeti bu politik okumadan geçer diye yorumluyoruz.
17:28Peki kilit burada Rusya olur mu?
17:30Yani Rusya'nın tabii ki özellikle BRICS tarafında Rusya, Hindistan, Çin ekseninde, Brezilya'yı da buna dahil edebiliriz.
17:38Aynı kümülatif yapıda olmasıyla birlikte Rusya'nın özellikle Hindistan ve Çin iz düşümünde gittiğini görmek lazım ama
17:48Hindistan'ın da bir paradoksu Avrupa Birliği ile Amerika arasında kendini bir kıskaçta bulması.
17:56Açıkçası hangi kulvara meyledeceği noktasında da Hindistan açıkçası kendi politikasını idam ettiremiyor.
18:02Çünkü iç muhalefet tarafında da şu anda Hindistan'da da konjonktürel tarafta bir sıkıntı duyuyoruz.
18:11Ciddi var. Ben burada şunu da belirtmeden geçmek istemiyorum.
18:14Özellikle Rusya'nın Ukrayna barışı sonrası, İsrail'in baskısı altındaki Avrupa noktası,
18:23Amerika'nın özellikle şu anki yönetimi ve özellikle Amerikan halkının ve eski yöneticilerinin Netanyahu karşıtlığı ve bununla ilgili ortaya çıkan çok net tablolar var.
18:38Bu barış özellikle Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Hindistan ve Pakistan'da ateşkes yapıldı.
18:44Tamam gerginlik devam ediyor ama Netanyahu, pardon Trump, Netanyahu hükümetinin değişiminden sonra bu bölgeyi sakinleştirebilir mi?
18:53Yani ben bunu umut ediyorum.
18:55Çünkü Çin şu anda hakikaten dünya konjonktüründe 3.2 trilyon dolar ihracat yapması tarafından 2.5 trilyon da ithalatla da en büyük tedarikçi konumda.
19:05Kimse bu özellikle 1x üçgenindeki yapının değişmesi taraftarı değil.
19:10Burada İsrail tarafındaki sorunuza gelecek olursak ABDD'nin şu anda kendi politikasında İsrail'le de olan anlaşmazlıklar olduğu ve Netanyahu ile Trump'ın bireysel olarak da şu anda birçok orada ihtilaflık yaşadığı da kamuoyuna yansıyan tarafıyla biliyoruz.
19:27Burada esas hadise Rusya-Ukrayna hattındaki bir normalleşmenin özellikle bu küresel dalgalanmadaki enerji fiyatlarında bir geri çekilmenin olabileceği konusu zaten Perşembe günü toplantının da ana mevzusu olarak gündeme çıkıyor.
19:45Kesinlikle. Şimdi öbür tarafa geçeceğim ama süreyi de bir yandan takip ediyorum.
19:51Son olarak da şunu sorayım o zaman.
19:53Türkiye bu konjektürel gelişimler boyutunda uyguladığı gerek ticari gerek dış diplomasi noktasında kazanımları hangi noktaya taşıyacaktır?
20:04Şimdi Türkiye'nin bence Ziya Bey öncelikle vergi sisteminde, ihracat desteklerinde ve finansa kolay erişilebilirlik noktasında ve alternatif pazarların geliştirilmesi konusunda,
20:17pazar çelişlendirilmesi konusunda ve yapısal reformlarla birlikte Türkiye'nin aslında manevra alanının ihracat tarafında hem Avrupa Birliği'ndeki daralmayla birlikte
20:28Türkiye'nin dağıtım ve lojistik üssü olabileceği ve ABD pazarını kendine niş pazar olarak konumlayabileceği bir alana doğru gidebileceğimiz kanaat neyip?
20:38Önümüzdeki dönem ekonomi yönetimlerinde...
20:39Pandeminde beklenen o niş pazar şimdi mi gerçekleşecek?
20:42Yani ABD şu anda özellikle deri, tekstil, plastik, ev aletleri, elektronik aletlerde şu anda ABD pazarı bulunmaz kaftan çünkü Çin'le olan ticaret savaşları,
20:53Türk firmalarına, Türk firmaları için ABD pazarı güvenli bir liman olarak kendini konumlandırabilme arifesinde ve şu anda 100 milyar dolarlık beklenen bir ABD ile iyileştirme politikası var.
21:05Burada sektörel bazda kümeleme modelini ve eyalet bazında bizim D2'nin de Tayyip çatısı altında bölgesel bazda 8 tane belirlediği eyaleti 1 milyar dolarlık bir ihracat hacmi hedefi söz konusu.
21:19Makro ölçekte baktığımız zaman 100 milyar dolarlık bir durum var.
21:23Bununla birlikte işte Afrika pazarında bizim Türkiye hanesinde yazabileceğimiz 75 milyar dolarlık bir dış ciharet hedefi var ki,
21:30Türkiye'nin Avrasya tarafında es geçmemek lazım biraz önceki sorunuzu çok kısa da olsa değinmek istiyorum çünkü Türkiye'nin Türk Devletler Teşkilatı tarafıyla 17,5 milyar dolarlık gerçekleşmiş bir ticaret ekseninde bir çalışması var.
21:44Burada yine Çin'i biz es geçemeyiz. Kuşak yol projesiyle, orta koridorla, Bakü-Tüflis-Kars demir yolu hattıyla birlikte burada çok jeopolitik tarafta beslenen bir Türkiye'nin manevra alanı var.
21:55Ve Türkiye'nin jeopolitik eksende stratejiyi geliştirmesi açısından da ben yine önümüzdeki dönem İran, Irak, Suriye ve Batı tarafında Bulgaristan'ın da kendi ekserini alabilecek bir bölgesel jeopolitik okuyuşu.
22:08Daha sonra Avrasya kuşağında Çin'le birlikte konjonktürel Avrasya kuşağındaki ülkelerle ve bir ikisi de bu denkleme katabiliriz.
22:19İlerleyebileceği bir jeopolitik aklın gereksinimini ben tezahür ediyorum.
22:23Çünkü Avrupa Birliği artık hem genç nüfusundan uzak olması, hem artık tasarruftan vs. kendi açısından bunu tertipleyememesi, hem üretim tarafında düşüşe yeltenmesi.
22:37Son rakamlarda Fransa, İspanya son bir yılda hep düşüş hanesinde kendini idam ettiriyor.
22:43Burada artık Avrupa Birliği bir çöküşte Ziya Bey.
22:45Bizim kendi bölgesel konjonktürel yapımızı, jeopolitik tarafta Türkiye'nin bu okumayla kendini perçinleştirmesi lazım.
22:53Ama ABD ekseni tabii ki politik ve ticari taraflarda farklı bir mülahaza olarak ele alınabilecek, ayrı bir programın konusu olarak değerlendiriyorum.
23:01Kesinlikle inşallah farklı bir programda bunu geniş bir şekilde konuşmak da isteriz.
23:05Türkiye'nin de iç cepheyi güçlendirerek tam birlik beraberlik zamanındaki bu boyutu inşallah Türkiye'ye adım attıracaktır.
23:14Yüksek adımlar attıracaktır gelişim adına.
23:16Çok teşekkür ediyoruz katılımınız için efendim.
23:18Biz teşekkür ederiz.
23:19Süreç su gibi haktı ama çok önemli konularda katkılarınız için tekrar teşekkürler.
23:24Evet değerli izleyiciler bugün de iş ve ekonominin sonuna geldik.
23:27Tekrar görüşmek dileğiyle. İyi akşamlar.