Oynatıcıya atlaAna içeriğe atlaAltbilgiye atla
  • dün
DOĞU Karadeniz'de özellikle fındık bahçelerine dadanıp, suyunu emdiği bitkiye zarar veren 'kahverengi kokarca' adlı istilacı böceğe karşı kimyasal ve biyolojik mücadelelere takviye olarak geliştirilen yapışkanlı tuzakların ardından funnel (hunili) tuzaklar da devreye alındı. Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Mühendisi Engin Pehlivan, "Feromonlu tuzakları, belirlediğimiz lokasyonlardaki fındık bahçelerine yerleştiriyoruz" dedi.

Türkiye'nin dünya ticaretinde lider olduğu fındıkta verim ile kalite kaybına yol açan, fındık başta olmak üzere bahçelerde yapraklarını yiyip, suyunu emdiği bitkilerin kökünü de kurutan 'kahverengi kokarca' adlı istilacı böceğe karşı başlatılan mücadele sürüyor. Bölgede böceğe karşı kimyasal ve biyolojik mücadeleye takviye olarak geliştirilen yapışkan tuzakların da devreye alınmasının ardından biyoteknik mücadelenin bir parçası olan funnel tuzaklar da kurulmaya başlandı. Kurulan tuzakların içerisine kahverengi kokarcaları cezbeden madde olan feromon konuldu. Eylül ayına kadar kurulacak olan 20 bin funnel tuzak ve haziran ayında doğaya salınacak olan 50 bin samuray arısıyla bahçelerin kahverengi kokarcalardan koruması hedefleniyor.

Kategori

🗞
Haberler
Döküm
00:00Evet şu anda yaptığımız çalışma biyoteknik mücadelenin bir parçası.
00:13Funnel ismini verdiğimiz bu föremonun tuzakları fındık bahçelerinde belirlediğimiz lokasyonlara,
00:18bizlerin belirlediği lokasyonlara ve uygun konumlara yerleştiriyoruz ve kahverengi kokarca sıfır kimyasal ve sıfır kalıntı ile belli bir noktaya çekip imhasını sağlıyoruz.
00:27Kahverengi kokarca yaşında tasarlamış bu tuzaktan Eylül bir tarihi itibariyle 20 bin tanesini fındık alanlarımıza asmış olacağız.
00:35Bu bizim için büyük bir şans. Bakanlığımızın göndermiş olduğu ödenekle beraber biz bunları temin ediyoruz ve üretici bahçelerine yerleştiriyoruz.
00:42Ve üreticilerimize de biyoteknik mücadeleyi benimsetmeye çalışıyoruz.
00:46Bu da bizim için geleceğe dönük planlarımız arasında.
00:48Çünkü üreticimizin kimyasal ilaç kullanma noktasındaki tedirginliğini de önlemiş oluyoruz.
00:53Aslında Türkiye genelinde çok farklı meyvelerde zararlara karşı biyoteknik mücadele yapılıyor.
01:00İlimizde de yapıldı ama en büyük mücadeleyi kahverengi kokarca da biz bu funnel tuzakları ve feromonları kullanarak gerçekleştiriyoruz.
01:07Feromonlu tuzak akabinde biyolojik mücadele için Haziran ayında salım gerçekleştirecek olduğumuz samuray arısı kahverengi kokarcanın ekonomik zarar seviyesinin altına çekeceğini hedefliyoruz.
01:18Samuray arısı biyolojik mücadele en güçlü silahlarımızdan bir tanesi bu yıl 50 bin tane hedefimiz var.
01:23Trabzon'da doğaya salmayı gerçekleştireceğiz.
01:26Geçen yıl 10 bin tanesini Trabzon'da 103 lokasyonda parazitlemek için doğaya salmıştık.
01:32Türkiye genelinde bu rakam 1 milyon bu arada ve dünyada da lider konumdayı şu anda onu da gururla ifade etmek istiyorum.
01:38Enstitülerde bakanlığımıza bağlı enstitüde çalışan arkadaşlarımızın emekleri çok büyük bu noktada.
01:43Bizler de bunu sahadaki uygulamalarını gerçekleştiriyoruz.
01:45Kahverengi kokarcanın olmadığı noktalarda bizler yapışkan tuzaklarla survey taramaları gerçekleştiriyoruz.
01:52Yani zararlılığını yoğunluğunu tespit edip yönelimini bulmaya çalışıyoruz.
01:56Yine o noktalara da bizler ulaşıyoruz.
01:58Arkadaşlarımız sahada bizler sahadayız.
02:00Yine funnel tuzak yapışkan tuzaklarla zararlıyı kontrol etmeye ve belli bir yoğunluk seviyesinin altına indirmeye çalışıyoruz.

Önerilen