Oynatıcıya atlaAna içeriğe atlaAltbilgiye atla
  • dün

Kategori

🗞
Haberler
Döküm
00:00İzlediğiniz için teşekkür ederim.
00:30İzlediğiniz için teşekkür ederim.
01:00İzlediğiniz için teşekkür ederim.
01:30İzlediğiniz için teşekkür ederim.
02:00Bu yapı sistemi aslında bizim bugün Bağlar'dan Kranköy bölgesine ve tarihi hastane binasının olduğu kısma su taşıyan tarihi bir su kanal sisteminin, büyük bir su kanal sisteminin küçük bir parçası.
02:15Bu su sarnıcı tünel sistemi Safranbolu coğrafyasının topografyasına göre değişiklikler gösterebiliyor.
02:24Ama genel olarak toprağın 3,5 metre altında olduğunu ve 1,5 metre 1 metre 60 santim içerisinde yürüyüş yollarının olduğu 50 santim genişliğinde koridorlara sahip olduğunu ve bazı kısımlarında yürüyüş yollarının hemen yanında su arklarının bulunduğunu ifade edebiliriz.
02:46Bu tarihi yapılarımızın kesin yaşları ve dönemleriyle alakalı bir şeyleri konuşabilmemiz için bu yapılarla alakalı kitabelerin olması veya tarihi vakfiyelerde yapım veya onarım yıllarıyla alakalı bilgilere erişmemiz ya da altından ya da üzerinden geçen yapım yıllarını bilmemiz gerekiyor.
03:06Ancak bu hususlarla alakalı tarihi belgelerde bundan bahsetmediği ve kitabelere de ulaşamadığımız için burada görmüş olduğumuz mimari özelliklere sahip su sarnıcı tünel ağının kesin yapım yılı ve dönemi hakkında bir veri, bir yıl ortaya koymak yanlış olabilir.
03:27Ancak mimari özellikleri sebebiyle benzerlerinin Roma döneminde çok sık karşımıza çıktığını da ifade edebiliriz.
03:37Özellikle Safranbuld'un yakın komşusu olan Zonguldak ilinin Çaycuma ilçesinde bulunan bir mağaradan çıkan suyun Roma dönemine tarihlendirilen Filios ilçesinde bulunan Tios Antik kentine kadar su hattını bu tarz su sarnıcı tünelleri ve su kemerleri yapısıyla götürüldüğünü biliyoruz.
04:00Ve bunlar fiziksel olarak, mimari olarak hemen hemen aynı tarzda inşa edilmiş su tüneli yapıları ve yine Safranbuldaki gibi gördüğümüz içerisinde yürüyüş yolları bulunan ki bu yürüyüş yollarının da hemen yanındaki su arkını temizlemesi için teknik görevlilerin hareket etmeleri için inşa edildiğini düşünüyoruz.
04:23Bu tarz mimari özellikleri biz çok enteresan aslında Anadolu'da görebildiğimiz gibi Avrupa'da ve hatta İspanya'da birebir aynısını görebildiğimizi ifade edebiliriz.
04:34Tabii bunlar biz burada elimizde resmi tarihlendirme ile alakalı veriler olmadığı için ancak fiziksel ve inşa tekniklerini ele alarak bir tahmin yürütebiliyoruz.
04:44O yüzden kesin yaşı ve dönemi hakkında veri söyleyemesek de tahminler yürütebiliyoruz.
04:49Bu su sarnıcı tünel yapısının aslında beni oldukça şaşırtan bir özelliği daha var.
04:56Birçok noktasında göçmeler olmasına rağmen galerilerin ve tünellerin kapalı olmasına rağmen hala su hareketinin eğim yönünde aktığını görüyoruz.
05:08Ve 2000'li yılların başlarında bu yine zatihar kısmını inceleyen doçent doktor Esra Ertik Bölükbaş hocamızın araştırmasında da bu ifade geçmektedir.
05:19Hala su hareketinin olduğunu ve dolayısıyla su sarnıcı tünelinin bir şekilde görevini yerine getirmeyi devam ettiğini ifade etmişti.
05:28Ben de buna şahit oldum.
05:31Bu aradan geçen zamana rağmen birçok göçüntüyle beraber galerilerin dolmuş olmasına rağmen su hattının hala işlevselliğini yerine getiriyor olması gerçekten şaşırtıcı ve güzel bir şey.

Önerilen