Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından İstanbul'un kuzeyindeki ilçelere talep arttı. Emlak uzmanları, kuzeydeki ilçelerde konut fiyatlarının artmasını beklediklerini söyledi.
Kategori
🗞
HaberlerDöküm
00:0081'i de yine daha önce açıkladığı 250 bin konutun dışında yeni konut arzına da bu yıl içerisinde tekrar adım atacak.
00:10Bunu zaten Ocak ayında valiliklere gönderilen yazılarla illerindeki uygun arsa ve arazilerin tespitini istemişlerdi.
00:18Özellikle bu noktada tabii bu tür düzenlemeler 6585 sayılı perakendi ticaretin düzenlenmesi hakkında kanun çerçevesinde yapılıyor.
00:28Özellikle 23 Nisan'da Marmara bölgesini etkileyen deprem sonrasında gerek kiralıkta gerekse de satılıkta vatandaşların aslında deprem sonrası mühendislik hizmetlerinden faydalanmış yapılara geçişiyle ilgili talepler arttı diyebiliriz.
00:44Tabii özellikle 2000 yılı öncesinde yapılmış yapı stoğumuza baktığımızda 600 bine yakın riskli yapının aslında dönüşümü beklediğini ve bu noktada aslında buralarda oturan vatandaşların da ister istemez gerek kendileri gerekse de aileleri için daha güvenilir yapılara geçmek istediği taleplerini alıyoruz.
01:03Tabii genel anlamda kalabalık yapı stoğumuza baktığımızda özellikle İstanbul'da deprem riskinin nispeten daha fazla olduğu bölgelerde bu nüfus yoğunluğumuz var.
01:15Özellikle Zeytinburnu başta olmak üzere Avcılar Hattı, Büyükçekmece'ye kadar İstanbul Avrupa yakası ve Anadolu yakasında da Kadıköy'den aslında Kartal'a kadar uzanan yerlerin bir çoğunda gerek zemin topografiyamız gerekse de yapı stoğumuzun eski olduğunu söylemek mümkün.
01:33Nispeten İstanbul yeni yapı stoklarına kuzeyinde daha etkin ve verimli sahip gerek deprem sonrası yapılması nedeniyle gerekse de mühendislik hizmetlerinden faydalanmasının yanı sıra özellikle de depremin etkisi nedeniyle aslında deprem kuşağı ikinci, üçüncü hatta dördüncü derecede olan bölgeler İstanbul'un kuzeyine doğru.
01:56O nedenle aslında kuzeydeki ilçelere daha yoğun bir talep var diyebiliriz.
02:01Tabi bu dönemde ilan fiyatlarında ister istemez çeşitli artışlar mutlaka yaşanacaktır.
02:08Çünkü şüphesiz artan bir inşaat maliyeti var.
02:12Bununla beraber de yoğunlaşan bir talep var.
02:15Gerek bu talebin etkisiyle gerekse de inşaat maliyetlerindeki yeni dönemdeki artışlar nedeniyle gayrimenkul fiyatlarının bundan önümüzdeki dönemde etkileneceğini değerlendiriyoruz diyebiliriz.
02:28Tabi depremin etkileri çok yeni o nedenle aslında çok ölçümlemek mümkün değil.
02:35Ama bu noktada zaten bakanlığında çok yoğun denetimleri var.
02:39Özellikle bakanlık aslında faiş fiyat artışı kapsamında yani deprem öncesi girmiş ilanların, ilanların yayınlanma süresi içerisinde fiyatlarında yaşanacak artışlarda doğrudan bir ceza işlemi uyguluyor.
02:52O nedenle aslında bu noktadaki artışlar çok sınırlı ve aslında çok takip edebildiğimiz ya da yükseklik gösteren oranda değil.
03:01Ama şimdiye kadar 60'a yakın ilan sahibi için bu tür cezalar kesildi.
03:06Burada bizim en önemli öngördüğümüz unsur özellikle sıfır ya da yeni yapılmış binalarda bu fiyat farkının biraz daha artacağı.
03:15Çünkü İstanbul'da şöyle bir örnek vermek mümkün.
03:18Mesela yeni yapılarda metrekare maliyet fiyatı ya da kiralık metrekare değeri 300 TL seviyelerindeyken eski yapılarda bu bedel 200 TL seviyelerine kadar düşebiliyor.
03:31O nedenle bu fiyat farkı herhalde biraz daha açılacaktır.
03:34Satılık dairelerde de böyle örnekler var.
03:36Mesela yeni dairelerde metrekare satış fiyatları 45-50 bin TL seviyelerine çıkarken aslında eski yapılarda bu fiyatlar 25-30 bin TL seviyelerine kadar düşüyor.
03:49Onun için güvenilir yapılarda vatandaşlar oturmak istediklerinde bunun ister kiralık ister satılıklarda maliyetleri daha da yükselecek diyebiliriz.
03:58Aynı zamanda deprem bölgesinin yıl sonuna kadar 250 binin üzerinde bağımsız bölümün teslimleri de gerçekleşiyor olacak.