Oynatıcıya atlaAna içeriğe atlaAltbilgiye atla
  • evvelsi gün
Türk akademisyenlerin yürüttüğü çalışmayla, içlerine yerleştirilecek sensörler sayesinde yapıların dayanıklılığı, stabilitesi ve korozyona uğraması anlık olarak izlenebilecek.

Kategori

🗞
Haberler
Döküm
00:01Fay hatlarının çok yoğun olduğu, tektonik hareketlerinin oldukça faal olduğu bir bölgede olması hasebiyle,
00:09afete dayanıklı şehirlerin oluşturulması, akıllı şehirlerin inşa edilmesi son zamanda önemli.
00:16Akıllı şehirlerin inşasında en önemli mesele aslında kullanılan çimento.
00:22Dolayısıyla bizim araştırma grubumuzda çimento temelli sensörler üretilmektedir.
00:28Bunlarla neler amaçlanmakta?
00:31Onun üzerinde durmak istiyoruz.
00:33Özellikle depreme dayanımın ve aynı şekilde daha sağlıklı binalar inşasında çimento kalitesinin, dayanımının, stabilitesinin, ömrünün belirlenmesi son derece önemli.
00:47Bununla ilgili günümüzde birçok çalışma yapılmakta.
00:50Ama özellikle araştırma grubumuzun çevreci, toksik olmayan, ekonomik açıdan daha düşük maliyetli, nano malzeme temelli elyafların üretilerek çimento sensörünü oluşturulması ile ilgili çalışmaları son derece dikkatleri cezbetmektedir.
01:20İçerisinde dondurarak kurutulanlar. Bunlar biraz farklı. Daha gevrek olanlar var. Daha elastik olanlar var.
01:27İçerisine kattıktan sonra bunlar zaten içerisine bu liflerin katılmış hali.
01:33Daha sonra elektroniklerimizi şu şekilde...
01:35Çimento olarak toksik olmayan biyotabanlı polimerleri nano malzemelerle modifiye ederek aslında biraz teknik derim ama iletken hale getirerek çimento içerisinde belli oranlarda bunların tabi optimum kullanım oranları var.
01:51Bunları optimum oranda kullanarak çimento tabanlı sensörler tasarlıyoruz.
01:56Bu çimento tabanlı sensörler birçok amaçla kullanılıyor.
02:00İlk başta tabi projelere başlarken temel amacımız hocamızın da belirttiği gibi deprem hareketlerine karşı, yer hareketlerine karşı hassasiyeti olan sensörler üretmekti.
02:12Ve burada ürettiğimiz sensörler aynı zamanda bizim implantable dediğimiz yani mevcut mesela binalardaki kolonlara takılıp çıkarılabilir şekilde de olacak şekilde yani sadece yeni binalar için değil mevcut binalara da uygulanabilecek şekilde ilk olarak hareket sensörü olarak tasarlıyoruz.
02:29Tabi bununla beraber bir sonraki TWITAK projemizde de şu an tamamlanmış tamamlanma aşamasında olan korozyon takipi de yapıyoruz.
02:37Bildiğiniz gibi içeride bir donatı kullanıldığı zaman yapılar içerisinde mesela demir gibi zamanla deforme oluyor ve dışarıdan bu gözükmüyor, görünmüyor.
02:49Tespit edilmesi de oldukça zor.
02:51Fakat bu sensörler sayesinde biz yapılarda bir deforme olup olmadığını, mikro çatlaklar içerisinde olup olmadığını, deprem dışı faktörlerle de yapıda bir yorulma veya hasar olup olmadığını bu sensörlerle tespit edebiliyoruz.
03:07En son haber

Önerilen