• evvelsi gün
Türkiye'nin en büyük enerji projesi olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin inşası, Mersin'de tüm hızıyla devam ediyor. 7 gün 24 saat boyunca 30 binden fazla kişinin çalıştığı bu dev projede 1. ünitenin inşası tamamlandı. Artık teknik ekipmanlar yerleştiriliyor. CNN TÜRK Muhabiri Ümit Uzun ve Buğra Benlioğlu, Türkiye'nin ilk nükleer güç santraline gitti ve son durumu görüntüledi.

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00Siyenen Türk ekibi olarak Türkiye'nin ilk nükleer güç santralindeyiz ve şu anda da burayı genel olarak şöyle Burak Benlioğlu ekranlarınıza taşıyacak burada dört ünite yapılacak.
00:29Bir tanesi neredeyse tamamlandı içinde artık teknik unsurlar var şimdi bura o noktaya doğru o ilk üniteye reaktör ünitesine doğru yaklaşıyor sizlere gösteriyor burası 10 kilometre karelik bir alan ve içerisinde 560 bina yapı ve tesis var yani devasa bir nokta ve devasa bir nükleer güç santrali.
00:58Şimdi Burak Benlioğlu ile birlikte Siyenen Türk ekibi olarak Türkiye'nin ilk nükleer güç santralinin o son durumunu görüntüleyeceğiz.
01:08Akkuyu nükleer güç santrali Mersin'in Gülnar ilçesinde Rusya'nın devlet kuruluşu Rosatom tarafından inşa ediliyor.
01:15İmzaları 2010 yılında atılan projenin inşaatına 2018 yılında başlandı ve tamamlandığında Türkiye'nin elektrik ihtiyacının %10'u bu santralden sağlanacak.
01:26Burası Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali ve şu anda da bulunduğumuz bu noktada ilk ünite yani birinci ünite var ve çalışmalar neredeyse tamamlandı artık teknik boyutta içeride ekipmanlar yerleştiriliyor.
01:42Burası Mersin'in Gülnar ilçesi ve orada kurulan işte bu nükleer güç santralinin birinci ünitesini görüyorsunuz.
01:52Hemen yan tarafta burada aynı zamanda 4 ünite var ve bu 4 ünitede de çalışmalar devam ediyor ama birinci ünitedeki çalışmalar tamamlandı yani inşası tamamlandı içerisinde artık teknik boyutta çalışmalar yapılıyor artık son aşamada ve ilk olarak Türkiye'nin o nükleer güç santralinden elektrik üretimi de buradan bu üniteden başlayacak.
02:202024 yılı hedefimizi gerçekleştirdik. Birinci güç ünitesinde ana yüzey çalışmalarını tamamladık ve önemli bir aşamaya yani çalıştırmaya ve ayarlama çalışmalarına geçtik. Aynı zamanda ikinci, üçüncü ve dördüncü ünitelerde de çalışmalar devam ediyor.
02:38Projede 3000 tona kadar ağırlık kaldırabilen dünyanın en büyük paletli vinçlerinden biri ve özel inşaat makineleri kullanılıyor.
02:48Bu dünyanın en büyük paletli vinci yani burada devasa bir alan, kocaman bir sahada 4 tane ünite inşası yapılıyor ve şu anda da bu nükleer güç santralinin ilk ünitesini görüyorsunuz.
03:08Birinci ünitede şu an devreye alma öncesi önemli noktalardan biri olan çalıştırma ve ayarlama aşamasına geçildi.
03:15Burası da birinci ünitenin türbin binası. Birlikte içeri gireceğiz, içerideki manzarayı göstereceğiz sizlere.
03:25Türbin binasının içindeyiz. Hemen buraya da bakalım, burayı da sizlere gösterelim. Bakın burada bir yandan çalışmalar devam ediyor.
03:33Şimdi burada gördüğünüz bu hemen Buğra Benlioğlu'dan rica edeceğim, bakın şu ileride devasa büyük borular var.
03:41İşte o borular reaktör binasına bağlı ve oradan 220 dereceye ulaşan su bu noktaya geliyor ve bu noktada işte bu mekanizmanın içerisindeki rotorlarla birlikte o mekanik enerjiye dönüşüyor buhar.
04:00Ve sonrasında o mekanik enerji tam olarak hemen onun yanında bulunan jeneratöre geliyor ve burada da 1200 megavatlık elektrik üretimine geçiliyor.
04:16Makine dairesi nükleer güç santralinin en önemli bölümlerinden biri.
04:21Burada reaktör binasından gelen sıcak buhar türbini döndürerek mekanik enerjiye ardından turbo jeneratörde elektrik enerjisine dönüştürülecek.
04:30Aralık ayında proje için önemli bir dönüm noktası yaşandı. Türbin çark cihazına monte edildi. Bu, türbinin tamamen monte edildiği ve çalışmaya hazır olduğu anlamına geliyor.
04:41Akkuyu'da diğer nükleer santrallerde sıkça görülen soğutma kuleleri bulunmayacak. Santralin ana ekipmanları deniz suyu ile soğutulacak.
04:50Türk ve Rus mühendislik deneyimlerinin birleşmesiyle tasarlanan pompa istasyonu bu görevi üstlenecek.
04:56Burası birinci üniteye ait kıyı pompa istasyonu. Denizden alınan su burada pompa istasyonuyla birlikte birinci üniteye ulaşıyor ve burada soğutma işlemi yapılıyor.
05:08Yani denizden alınan su ile birlikte birinci ünitede soğutma işlemi yapılıyor ve o denizden gelen su da bu pompa istasyonlarıyla birlikte birinci üniteye ulaştırılarak soğutma işlemi gerçekleştirilecek.
05:25Bu kompleksi açık deniz ve kara hidroteknik yapılarından oluşan benzersiz bir kompleks inşa ediliyor.
05:31Su alma tesislerinin her birinde deniz ekosistemini korumak için özel balık koruma sistemleri bulunacak.
05:37Bunlardan biri olan hava kabarcığı perdesi deniz canlılarının pompalar tarafından çekilmesini önleyerek ve suyu oksijenle zenginleştirecek.
05:45Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin balıklar ve genel olarak deniz biyo çeşitliliği üzerinde olumsuz bir etkisi olmayacak.
05:55Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde 30 binden fazla kişi çalışıyor.
05:59Yüzde 80'i Türk. Santralde görevli mühendislerin hepsi ise yoğun eğitim programından geçti ve bu eğitimler devam ediyor.
06:07Şu anda da Nükleer Güç Santrali'nin reaktör kontrol odasındayız.
06:12Aslında odasında değil eğitim noktasındayız ama birebir kontrol noktasıyla aynı tasarlanmış alandayız.
06:19Ve yanımızda da işte burayı bize anlatacak olan Mehmet Türütoğlu var. Nükleer Güvenlik Birimi baş uzmanı.
06:26Nedir burası? Böyle çok rakam var, bir sürü tuş var.
06:29Burası Nükleer Güç Santrali'nin kontrol noktası mı? Beyni mi?
06:34Evet, burası tam olarak oradasınız. Her bir nükleer reaktörün beyni denebilir buraya.
06:39Bütün kontrollerimiz, bütün ısı ve enerji davranımları hesaplarımız, makine dairesine ilişkin bilgiler, reaktöre ilişkin bilgiler tamamı bu rakamlarda görülebiliyor ve bu şekilde kontrol ediliyor.
06:51Biz burada eğitimini alıyoruz. Zaten birebir kopyasını ifade ediyor gerçeğinin. Eğitimini aldıktan sonra da işletmeye devam ediyoruz.
06:59Şu anda yüzlerce Türk mühendis Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde çalışıyor. Onlarca Türk mühendis de Rusya'da eğitimine devam ediyor.
07:07Rusya'nın en iyi teknik üniversitelerindeki yüksek lisans programları için bir sonraki grubun işe alınacağı duyuruldu.
07:13Eğitimle ilgili tüm masrafları da Akkuyu Nükleer karşılıyor. Genç mühendisler Türkiye'nin 70 yıldan fazla süredir hayalini kurduğu yeni bir sektörün temelini atacak.
07:23Burada da hemen onu görüyoruz. Buğra Benlioğlu şimdi ekranlara getirecek. Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin maket halini görüyoruz ama tamamını görüyoruz.
07:32Dört tane ünite olacak.
07:34Bu reaktörümüzün, dört reaktörümüzün görseli bütün bir santral alanımızı kapsıyor. Limanımız var aynı şekilde santralimize ait.
07:42Diğer taraflarda, şu taraflarda gördüğünüz gibi ofis alanları, yönetim birimleri var.
07:47Onun dışında diğer bütün saklama alanlarımız var. Nükleer yakıtı, taze nükleer yakıtı saklama alanlarımız var. Bu şekilde çok geniş bir alana yayılmış durumda.
07:57Hemen şu yukarıda da bir bölüm görüyoruz.
07:59Orada elektrik şaft sahamız var tabii. Reaktörlerimizden üretilen enerji oradan sisteme verilecek.
08:05Ve elbette ki güvenlik. Santral 3 artı nesil tasarımına göre inşa ediliyor.
08:11Dünyanın en güvenli nükleer güç santrali olacak.
08:14Öyle ki santral, 9 büyüklüğünde deprem, yüksekliği 10 metreye kadar olan tsunami ve dalgalara karşı dayanacak şekilde tasarlandı.
08:22Bizim için en önemli öncelik nükleer güç santralinin güvenli ve emniyetli işletilmesi.
08:29Akkuyu nükleer güç santralinin dünyanın en güvenli nükleer güç santrali olacağından eminiz.
08:34Projede 3 artı nesil reaktörleri kullanılıyor.
08:37Akkuyu'nun güç üniteleri hem aktif hem de işletme personelinin müdahalesi olmadan çalışan ek pasif güvenlik sistemleri ile donatıldı.
08:45Bunlar nükleer santrale kasırga, sel, deprem gibi tüm doğal afetlere karşı genel bir direnti sağlar.
08:52Ve elbette bir bütün olarak nükleer santral için eksiksiz bir güvenlik sistemi sağlar.
08:59Yangına karşı da önemli tedbirler alındı. Yanmaz malzemeler, kablolar ve otomatik yangın koruma sistemleri kullanılıyor.
09:05Ayrıca Akkuyu nükleer güç santralinin kendi itfaiye birimi var.
09:09Akkuyu nükleer güç santralinde itfaiye ekitleri de hazır bir şekilde bekliyor olası bir yangına hızlı bir müdahale için 3 noktada konuşlanmış durumdalar.
09:21Akkuyu nükleer güç santralinin kendi itfaiyeyi kullanmak için 4 noktada konuşulur.
09:25Akkuyu nükleer güç santralinin kendi itfaiyeyi kullanmak için 3 noktada konuşulur.
09:29Akkuyu nükleer güç santralinin kendi itfaiyeyi kullanmak için 4 noktada konuşulur.
09:342025 yılında çalıştırma ve ayarlama çalışmaları ile tüm güvenlik sistemlerinin kontrolü tamamlanacak.
09:40Artık son aşamada olan birinci ünite devreye girdikten sonra diğer 3 ünite de birer yıl arayla devreye girecek.
09:46Akkuyu nükleer güç santrali tamamlandığında 4 reaktör 60 yıl boyunca 7 gün 24 saat aralıksız çalışacak ve Türkiye'nin elektrik ihtiyacının %10'unu karşılayacak.
09:57Yıllık 7 milyar metreküp doğalgaz ithalatıyla 35 bin ton karbon salınımı önlenecek.

Önerilen