Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 'Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' kapsamında yürürlüğe giren 'imar hakkı aktarımı' düzenlemesiyle ilgili açıklama yaptı. Bakanlık, bu düzenlemenin vatandaşların mülkiyetine el konulması anlamına gelmediğini vurguladı. Aksine, imar hakkı aktarımı sayesinde, vatandaşların kullanamadığı parsel veya hissesine karşılık gelen imar haklarının, imar planı kararları doğrultusunda başka bir alanda kullanılmasının sağlandığını belirtti.
Category
🗞
HaberlerDöküm
00:00Vatandaşın mülkiyeti istemeden el mi değiştirecek, bedel tespiti nasıl olacak, imar hakkı aktarımı düzenlemesiyle hayatımıza giren bu soruların hepsinin bir yanıtı var.
00:13Köy Kanunu'nda değişiklik öngören yasa Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Düzenleme ile İmar Hakkı Kanunu'na İmar Hakkı Aktarımı tanımı eklendi.
00:23Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yeni kavrama ilişkin 5 soruya cevap veren bir açıklama yayımladı.
00:31Düzenleme imar alanları içinde 2019 öncesinde kamu hizmet alanlarına ayrılan ancak uzun yıllar vatandaş mülkiyetlerindeki kamulaştırılmamış parselleri kapsayacak.
00:41Aktarımla vatandaşa yapılaşma hakkı verilmemesinden kaynaklanan hukuki anlaşmazlıklar giderilecek.
00:49Peki vatandaşın mülkiyeti istemeden el değişecek mi?
00:52Böyle bir seçenek söz konusu olmayacak. Kullanılmayan parsele ya da hisseye karşılık gelen imar hakkının başka bir alanda kullanılması sağlanacak.
01:00Hak aktarımı için öncelikle vatandaşların verilmeyen imar hakları tespit edilecek.
01:05Buna karşılık gelen hakları imar planı kararıyla belirlenen alanlara aktarılacak.
01:12En tartışmalı başlık olan bedel tespiti ise sermaye piyasası kurulunca lisan salmış bağımsız değerleme kuruluşlarınca gayrimenkul değerleme esasları doğrultusunda yapılacak.
01:21İmar hakkı aktarımı iş ve işlem süreçleri yetki alanları dahilinde imar planı onaylamaya yetkili bakanlık ve yerel yönetimler tarafından yürütülecek.