• 3 ay önce
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, yarın açılacak TBMM'nin gündemini aktararak Türkiye'deki emeklilik sistemi ile ilgili masada olan konuların hangi aşamada olduğunu açıkladı.

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00Emeklilik sistemine yönelik olarak tamamen daha dengeli, yani aylık bağlama oranlarından tutun da prim miktarına, prim süresine, emeklilik yaş durumuna göre daha sürdürülebilir bir en azından sistemi inşa etmemiz lazım.
00:27Yani şu anda malumunuz, geçmişten bugüne kadar süre gelen ve dönemsel manada 99'daki şu anda EYT dediğimiz kanun düzenleme, daha sonraki aşamada 28 yılı, dolayısıyla bizim daha sadeleştirilmiş.
00:44Ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanları'nın da kendi disiplini açısından da sürdürülebilir mahiyette hem gelir açısından hem de giderlerin de karşılama açısından güçlü bir reforma ihtiyaç var bu konularda.
00:59Yani bizim prim miktarıyla beraber emeklilik süresini ve yaşı bu konularda daha dengeli, daha adil bir sisteme kavuşturmamız lazım sürdürülebilir mahiyette.
01:11Çünkü şu anda bakıyoruz ki bu konuda merkezi bütçe desteğimiz her geçen yıl artıyor.
01:16Yani önümüzdeki dönemlerde de artış göstermeye devam edecek.
01:19Çünkü sisteme bu EYT kapsamındaki kanunla beraber yeni emekliler dahil olacak.
01:25Dolayısıyla şu anda hali hazırda 16 milyon 150 bin civarında bir emeklimiz var.
01:33Tabii resmi beyanname kapsamı içerisinde primini ödeyen ve kayıtlı olan, kayıt dışının elbette olduğunu da görüyoruz ama kayıt sistemi içerisinde yaklaşık 27 milyon civarında kayıtlı prim ödeyen çalışanımız var.
01:49Şimdi bu dengeyi bizim çok daha iyi hale getirmemiz lazım.
01:54Yani bakıyoruz bazı gelişmiş ülkelerde bu denge kiminde 2,5-3 kiminde 3,5 civarında bir denge içerisinde olduğunu görüyoruz.
02:04Ki bazı illerimizde emekli sayımızın çalışan sayısından daha fazla arttığını görüyoruz.
02:11Dolayısıyla bizim her kesimin katkısını alarak, istişare ederek ciddi bir bu konuda istişare etmemiz lazım.
02:21Daha adil, daha kalıcı, dengeli, sürdürülebilir mahiyette bir emeklilik sistemimizi hem gelecek nesillerimize yönelik olarak hem de ekonomimize daha büyük yük getirmeden bir orta yöntemi, makul bir çözüm ortaya koymamız lazım.

Önerilen