• 5 ay önce
Mahkeme, 10 yıl önce eşinden boşanan emekli babanın, üniversite öğrencisi kızına, eğitimini sürdürebilmesi için 8 bin TL yardım nafakası ödemesine karar verdi.

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00Çocuk için ödenen nafakaya biz iştirak nafakası deriz. Bu nafaka velayeti alan eşe ödenir. Çocuk için ödenir. Çocuğun bakımı için, iaşesi için, eğitimi, sağlığı, giderleri için ödenen nafakaya biz iştirak nafakası deriz.
00:15Bu nafaka çocuk 18 yaşına gelene kadar ödenir. Ancak eğitimi devam ediyorsa çocuğun kendisinin dava açması gerekir. Yani velayet alan eşe 18 yaşını tamamladıktan sonra nafak ödenmez.
00:31Dolayısıyla eğitime eğer çocuk devam ediyorsa ve velayeti almayan taraf katkıya katılmıyorsa çocuk anneye karşı da babaya karşı da nafaka davası açabilir. Biz buna yardım nafakası diyoruz.
00:48Örnek veriyorum bizim açtığımız davada üniversite eğitimine devam ediyordu benim müvekkilim. Yurtta kalıyordu. 23 yaşındaydı. Fakat hiçbir geliri yoktu. Bir işte de çalışmıyordu. Hayatını da idame ettiremiyordu ama eğitimine devam etmek istiyordu.
01:05Bu yüzden bir dava açtık biz. Yardım nafakası davası açtık. Açtığımız davanın da kabulüne karar verildi ve uygun oranda bir nafaka ödenmesini mahkeme kabul etti.
01:16Aslında velayet hangi tarafta değilse nafakayı o öder. Bizim davamız 18 yaşına kadar ödemişti. Ancak 23 yaşına kadar zar zor idare etmişler. Daha doğrusu o arada biraz desteklemiş ama yeterli değildi.
01:31Yurtta kalıyordu. Yeme içme barınma gibi temel ihtiyaçlarını gideremeyecek düzeydeydi. Bu nedenle de bir dava açmak zorunda kaldı. Ne yazık ki önce bir anlaştırmak istedik aslında. Fakat ödenmeyince dava açtık. Davayı kazandıktan sonra da ödeme başladı.
01:50Kanun maddesi aslında. Türk Medeni Kanunu'nda iki tane madde vardır buna ilişkin. Bununla ilgili emsal kararlar da aldık. Bu maddeler şöyle anne ya da baba eğitime devam eden çocuk için öder şeklinde bir madde var.
02:04Onun haricinde de yoksulluğa düşen tarafa yakınları ödeme yapmakla yükümlü. Örnek veriyorum aslında bu kardeş için de geçerli.
02:12Kardeşiniz çok kötü bir durumda. Yeme, barınma, içme gibi ihtiyaçlarını karşılayamaz. İnsanın kardeşi de kendisine bu nedenle nafaka davası açabilir.
02:21Yaş sınırı yok. Kanunda eğitim der. Eğer müşterek çocuk eğitimine devam ediyorsa anneye de babaya da bu nedenle dava açabiliyor.
02:30Tabii bizim önerimiz dava açması yolunda değil. Keşke anlaşarak bu yollar çözülse ama maalesef iş bize seyredildiği zaman biz dava açmak zorunda kalıyoruz.
02:42Performans ve kriterlerini az önce anlatmıştım. Objektif olduğuna dair delil, ibraz edemediği. Dava, servis bedeli gibi paklar dahil.
03:02İştirak nafakası 18 yaşına kadar verilir. Ama yardım nafakası abayli bir dava var. Erişkin kişi açar zaten yardım nafakasını.
03:13Bu müvekil bile kalıyormuş. Fakat annesi şehirdaşına taşınınca bu kişi de orada çıkmak zorunda kalınca artık yetmemeye başlamış.

Önerilen