• 5 ay önce

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00Sevgili Cumhuriyet TV izleyenleri, hoş geldiniz yayınımıza. Bugün ekonomi gündemini ama ekonominin en çok vergi gündemini konuşacağız.
00:20Bildiğiniz üzere kısa zaman önce basına bir vergi paketi sızdırıldı. Önümüzdeki günlerde ne gibi vergi düzenlemeleri olacak?
00:28Bu pakette aslında sızdırılan bilgileri gördük. Ancak bu bilgilerin, bu yer alan maddelerin zaman zaman bazılarının çıkarıldığı, bazılarının yalanlandığını da gördük.
00:38Dolayısıyla orada karmaşık bir durum var. Ancak karmaşık olmayan tek bir şey varsa o da önümüzdeki günlerde yeni vergilerle karşılaşacak olmamız.
00:46Bugün konuşacağız. Konuğumuz Eski Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanı ve TÜRMOK Genel Başkan Yardımcısı İrfan Hüseyin Yıldız. Hoş geldiniz.
00:54Hoş bulduk.
00:57Şimdi ilk olarak çok kısa şunu konuşmak istiyorum. Asgari kurumlar vergisi geliyor şeklinde haberler yapıldı. Basınada aslında biraz karmaşık bilgiler yansıdı.
01:06Bazı ülkelerde uygulanıyor, bazı ülkelerde uygulanmıyor vs. Oradan başlayalım dilerseniz. Nedir asgari kurumlar vergisi ve gelecek mi?
01:14Evet şöyle asgari kurumlar vergisi derken iki tane düzenleme var. Bir tanesi küresel asgari kurumlar vergisi. O OIST'in yaptığı bir çalışma ve düzenleme buna 140'a yakın ülke imza koydu.
01:37Bunun amacı küresel şirketlerin 750 milyon euroyu aşan haslata sahip konsolide haslatları 750 milyon euroyu aşan grup şirketlerinin vergi oranı düşük ülkelere faaliyetlerini kaydırmak süretiyle vergi aşınmasını önlemek için getirilen bir asgari kurumlar vergisi.
02:06Asgari kurumlar vergisi buna OIST ülkelerinin ve AB ülkelerinin çoğu uyuyor. Bir kısmı da yürüge sokmak üzere hazırlık yapıyor. Türkiye'de buna uyum sağlamak amacıyla bu asgari küresel kurumlar vergisi uygulamasını getiriyor.
02:26Burada amaç büyük grupların, çok uluslu şirketlerin, küresel şirketlerin vergi oranı düşük ülkelere faaliyetlerini kaydırmak süretiyle ülkelerin vergi gelirlerini aşındırmasını önlemek.
02:44Yani vergi aşındıracak organizasyonlarına girmelerini önlemek ve böylece hem faaliyette merkezinin bulunduğu ülkede konsolide olarak eğer vergi oranı düşük ülkelerde asgari yüzde on beş bir kurumlar vergisi yükü ödememişlerse merkez ülke diyor ki sen bu vergi oranı düşük olan ülkelerde veya vergi olmayan vergi cenneti ülkelerinde kazandığın paranın
03:14yüzde on beşi tamamlayıcı vergi olarak bana ödediyor ya da kazancın elde edildiği ülke doğrudan kendisi asgari yüzde on beş vergi almak süretiyle bu küresel şirketlerin vergiden bu şekilde kaçınmalarının önü bir şekilde alınmış oluyor.
03:37O isteği böylece küresel şirketlerin vergiden kaçınmalarını vergi bu şekilde daha az vergi ödemelerini engellemiş oluyor.
03:47Bu küresel asgari kurumlar vergisi bizce bunun bu düzenleme doğru ancak kamuoyuna yansıyan bilgilerden bir de bizim tam mükellefler için yani Türkiye'deki işletmeler şahıslar için getirilen bir asgari kurumlar vergisi var.
04:09Bu da başka bir düzenleme. İkisi birbirine karıştırılıyor. Bu düzenleme de şu deniyor ki Türkiye'deki şirketlerin de ve gerçek kişilerin de asgari kurumlar vergisi ve asgari gelir vergisi ödesinler.
04:25Çünkü deniyor ki işte bin yüz kırk bir milyon yüz kırk bir bin gerçek kişi mükellef kurumlar vergisi mükellefi var. Bu kurumlar vergisinin dört yüz elli dört bini işte zarar beyan etmiş.
04:40Kurumlar vergisi ödememiş. Ya da iki milyon altı yüz bin gelir vergisi mükellefi var. Bunun bir milyon altı yüz bini zarar beyan etmiş. Olmaz deniyor. Bunların da asgari bir gelir vergisi asgari bir kurumlar vergisi ödemesi gerekir deniyor. Getirilen düzenleme bu.
04:58Fakat bu düzenleme bir şekilde geçmişte uygulanan hayat standartı esası götürü bu esasına benziyor. Yani bir vergi güvenlik müessesesi olarak getiriliyor. İşletmelerin işte şahısların aslında zarar etmediklerini vergi kaçırdıkları varsayımına dayandırılıyor.
05:23Burada gerçekten de zarar eden işletmeler olabilir. Gerçekten de zarar eden esnaf küçük ölçekli gelir vergisi mükellefleri olabilir. Sen para kazanmamış zarar etmiş işletmelerden ve şahıslardan da asgari bir vergi almayı öngörüyorsun.
05:45Bu çağdaş bir vergileme sistemine uygun değil. Çağdaş bir yaklaşım değil. Çünkü bugün dijital bir ortamdayız. Bütün işletmelere ait bilgilerin belgelerin artık dijital ortama aktarıldığı bunların da Maliye Bakanlığı'na aktarıldığı bilgi belgelerin Maliye Bakanlığı'na aktarıldığı bir ortamda kayıt dışı ekonomi vardır doğrudur.
06:12Ama böyle bir teknolojik imkanlar varken aslında denetleyerek Maliye Bakanlığı bunları denetleyerek tespit etmesi mümkünken götürü bir uygulamaya gitmesi bu şekilde götürü olarak hayır zarar da etsem ben herkesten asgari bir gelir vergisi alırım asgari bir kurumlar vergisi alırım demek doğru değil.
06:36Hem de anayasamızın yetmiş üçüncü maddesi vergi safi kazanç üzerinden alınır diyor. Safi kazançı tespitine gelir vergisinin ticari kazanç hakkındaki hükümleri uygulanır diyor.
06:49Peki safi kazancı gerçekten olmayan yani safi olarak net olarak kazancı olmayan bir kişiden asgari vergi almak anayasanın mali gücüne göre vergi ödeme ilkesine de aykırı vergilemenin temel ilkelerine de aykırı artı çağdaş vergi sistemine de aykırı.
07:13Çağdaş sistem bütün müteleflerin beyanname vermesini ve kayıtlı ekonomiye geçilmesini kayıtlı ekonominin oldukça tabana yayılmasını ve de beyannameli sistemin kapasitesinin arttırılmasını öngörür.
07:33Yani siz böylece götürü bir vergileme yaparak işin kolayına kaçarak ve de adaletsiz bir şekilde safi kazancı olmayanlarla vergi alma yoluna gitmiş oluyorsunuz. Bu çok doğru bir uygulama değil. Kamuoyunda zaten zor durumda olan birçok esnaf var.
07:53Sayın Yıldız tam burada bir böleyim sizi hemen yeniden sözü size bırakacağım. Çünkü esnafları ilgilendiren bir başka düzenleme de öngörülüyor. Dilerseniz ondan da kısaca bahsedelim. Hasla tespiti. Dilerseniz onu da bir açıklayalım izleyenler için.
08:11Tabii o da şöyle getirilen düzenlemelerden biri. Dedi ki işte biz maliye memurunu göndereceğiz. İşte lokantada kahvede işte muayenehanede işte avukatın yazıhanesinde oturacak.
08:28Gelen giden müşteriyi takip edecek. Elde edilen haslatı tespit edecek. Bunu birkaç kere işte orada asgari kaç kere yapılması gerekiyor. Bu yıl içinde bu tespitleri yaptıktan sonra diyeceğiz ki işte bizim yaptığımız tespitlere göre senin ortalama olarak yılda şu kadar kazanç elde etmen lazım.
08:51Geçmişte bakılacak veya o yıla bakılacak. Deneyecek ki sen beyan ettiğin kazanç bunun altında. Yani benim bulduğum ortalamanın altında. O zaman ben sana bu aradaki fark için vergi tarihi edeceğim. Vergi tarihiyatı yapılacak.
09:08Geçmişte bu tür uygulamalar oldu, yapılıyordu. Haslat tespitleri işte dediğim gibi kahvelere, restoranlara, muayenehanelere gidin diyordu. Fakat bunların çoğu vergi mahkemesinde düşüyordu bu raporların, yapılan tarihiyatların.
09:26Çünkü bu her zaman gerçeği yansıtmayabilir. Bu da bir götürü uygulama ve örnekleme usulü esası bu şekilde getiriyor. Örneklerin tümü temsil etme kapasitesi düşük olma ihtimali çok yüksek.
09:43Yani yılda diyelim ki birkaç tespitle bütün yılı değerlendirmek mümkün değil. Meksimsellik olaylar olabilir, iş faaliyetleri yoğunlaştığı dönemler olabilir, azaldığı dönemler olabilir. Bunların temsil kabiliyeti bu örnekleme usulü temsil kabiliyeti her zaman yeterli olmayabilir.
10:05Burada da haksızlıklara yol açıyor. Yine tekrar esas olan kayıtlı ekonomi yaygınlaştıracak uygulamaları hayatta geçirmek. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele de esas olarak bir siyasi irade meselesidir.
10:22Siyasi irade ve kararlılık yoksa kayıt dışılık artacaktır, devam edecektir. Biliyorsunuz son yıllarda iki yıla bir vergi haflar çıkıyor. İki yılda bir vergi haflarının çıktığı bir ortamda kayıt dışı ekonomi değil, kayıt dışı olmayan ekonomi teşvik etmiş oluyorsunuz. Kayıt dışılığı teşvik etmiş oluyorsunuz.
10:46Yani burada bir yandan frene basarken bir yandan gaza basılmaz. Size evvel emirde bir siyasi irade ortaya koyacaksınız. Diyeceksiniz ki ben iki yılda bir vergi hafları çıkarmayacağım ve kayıt dışılıkla mücadelede kararlı duracaksınız.
11:07Şimdi hem bu kararsızlık olacak hem de bu tür yöntemlerle yakaladığınızı döveceksiniz. Yani bütün mükelleflere bu tür gidip hasta tespiti yapamayacağınıza göre seçeceğiniz mükelleflere gideceksiniz. Burada da bir haksızlık olacaktır muhtemelen. Dolayısıyla bunun da ben çoksa sağlıklı işleyeceğini düşünmüyorum.
11:29Bu yüzden zaten her daim vergiyi konuşurken vergi de adaleti de konuşuyoruz. Şimdi devam edeceğim. Çok fazla madde var aslında öngörülen ticari ödemeleri için.
11:38Şunu da ilave edeyim. Türkiye'de vergi oranları düşük değil. Bakınız gelir vergisi üst dilimi yüzde kırk. Kurumlar vergisi genel orandan bahsediyorum. Kurumlar vergisi yüzde yirmi beş. Kar dağıtımı yaptığında o da yüzde kırkın üzerine çıkıyor. Çünkü kaynakta yüzde on beş vergisi topajı var.
12:03Sorun Türkiye'de katma değer vergisi yüzde yirmi genel oranı. Öte de var diğer vergiler var. Türkiye'de her işlemde işletmeler vergi ödüyor. Kağıt imzalasa damga vergisi ödüyor. Bir şey yapsa başka işlem vergisi ödüyor. Aldığımız nefes hariç neredeyse her işlemde vergi var.
12:25Personel çalıştığında vergi ödüyor. Dolayısıyla Türkiye'de vergi oranları düşük değil. Türkiye'de kayıt dışılık yaygın. Kayıt dışılık dışılığı önlemenin yolu da belli kişileri yakalayarak döverek olmaz.
12:40Böyle her sen son yirmi yıldır neredeyse her yıl iki yıl her iki yılda bir vergi afı çıkarmışsın. İnsanları şeye alıştırmışsınız. Yani nasılsa seneye af çıkacak beklentisine sokmuşsun. Şimdi dönüp birden ortadan kaldıramazsın. Tabii ki kayıt dışılıkla mücadele edinmeli. Bunun yöntemleri yolları bulunmalı. Ama bu kararlı bir şekilde sürdürülmelidir. Buyurun.
13:09Ticari ödemeler için kaynakta vergi kesintisi. Bunu da soracağım. Dilerseniz bir açıklayalım izleyicilerimiz için.
13:39Ne yapıyor? Peşin vergi ödeyebilmek için üç ayda bir de geçici vergi beyanlaması veriyorlar. Yani üç ayda bir peşin vergilerini ödüyorlar. Geçici verginin diğer adı peşin vergidir. Yıl sonunda hesaplanacak vergiden mahsup edilecek.
14:09Bu nedenle geçici vergi beyanlaması vermezler üç ayda bir. Çünkü niye? Bunların hak edişlerinin üzerinden kaynakta yüzde beş vergi kesintisi yapılmaktadır.
14:24Ve bunlar işin bitiminde yani üç yıl sürüyor, beş yıl sürüyor, iki yıl sürüyor. İşin bitiminde kar zararını beyan ediyorlar. O kar zarara göre çıkan hesaplanan vergiden peşin olarak kaynakta tefkif süretiyle ödemiş oldukları vergiyi de mahsup ediyorlar.
14:46Ama diğer şirketler, diğer gelivergisi mükellefleri, ticari faaliyeti sürdüren mükellefler, bunlar zaten üç ayda bir geçici vergi beyanlaması verip peşin vergilerini ödüyorlar.
15:00Şimdi bunlara yapılan, bunlar diyelim ki bir ticari faaliyette bulundu, faturayı kesti, o faturanın şu kadarı kesinti yapıyoruz. Yani sizin ticari ödemenizin yüzde beşi, yüzde ikisi, yüzde ikisi düşünülüyor, kaynakta keseceğiz.
15:20E sen hem kaynakta onu kes, yüzde iki hasılat üzerinden, ticari ödeme üzerinden, yüzde iki çok büyük bir oran kazancı, kazancın vergisini hesaplanınca çok büyük bir orana denk gelir. Hem geçici vergi beyanlaması verdireceksiniz.
15:36Yani bu bir tam kakafoni, ikincisi de bu ticari faaliyette bulunan mükelleflere ben güvenmiyorum kardeşim, kim sana ödeme yapıyorsa ben daha senin eline geçmeden onun vergisini ödeme yapandan bir alayım bir kısmını, yani büyük kısmını alayım, yüzde iki demek büyük kısmını.
15:54Büyük kısmını alayım. Bu doğru bir yaklaşım değil. Bu serbest piyasa ekonomisinin işleyişine aykırı. Bizim beyan, muhasebe sistemi, vergilendirme sistemimize aykırı.
16:11Bu şuna delalettir, ben mükellef, işte herkes bir anlamda büyük kısmı ya da hırsız, ben bunları işte asgari bir vergiyi alayım, ödeme yaparken bir vergi de oradan keseyim, elini kolunu bağlayayım, bu çok doğru bir uygulama değil. Bütün ticari hayatı felç eder bu.
16:35Bir de zaten katma değer vergisi kesintisi yapılıyor bir çok ödemeden, o bile bana göre katma değer vergisi sistemine ruhuna aykırı bir düzenleme.
16:51Hatta o bir nebze uygulamada oluyor. Daha çok vergiyi ödemeyecek, vergiyi kaçırma güvenilmeyen mükellef kesimlerinde veya sektörlerde, vergi kaçıranların yaygın olduğu sektörlerde bunlara yaptıran ödeme türlerinde katma değer vergisi kesintisi yapılıyor.
17:15Ama şimdi dönüp bir de ticari ödemelerden kesinti yapacağım, ticari ödemelerin yüzde ikisini kaynakta keseceğim demek, bütün ticari faaliyetleri felce uğrattır, sistemi felce uğrattır, çok doğru bir yaklaşım değil.
17:30Yani biz sanki şöyle bir şey oluyor, ifratta ve tefritte aşırıya kaçıyoruz. Yani taş yapalım derken göz çıkaracağız gibi gözüküyor. Bu biraz Türkiye'nin koşullarını sanki çok iyi bilmemekten kaynaklanıyor.
17:48Bir de dediğim gibi bunlar hiçbir gelişmiş ekonomide olmayan şeyler. Böyle mükellefin bir anlamda hırsız gibi görmek, vergi kaçırıyor sürekli gibi görmek var mı var, yapan var mı var, kayıt dışı ekonomi yaygın mı yaygın ama bunun yolu bu değil.
18:08Yani bu biraz verginin temel ilkelerine, muhasebe sisteminin temel işleyişine, behanemeli sistemin temel işleyişine aykırı düzenlemelerle bu giderilemez diye düşünüyorum.
18:21Biraz kulağı kurunun yanında yaşta yanacak gibi geliyor.
18:26Adil olmayan durumlar çıkacaktır ortaya mutlaka. Çünkü siz böyle her şeyi götürü usulü yaparsanız o götür içinde yaşın yanında kuru da yanacaktır.
18:42Bir diğer sorun devreden katma değer vergisinin ciddi rakamlara ulaşması 1 trilyona ulaştığını ben burada not almışım. O konudaki son durumu da dinleyelim sizden orada neler oluyor?
18:56Şimdi biliyorsunuz bu Türkiye'de uzun zamandır tartışılan bir konu. Katma değer vergisi yansıtmalı bir vergi. Yani nihayet tüketiciye yansıtılan bir vergi.
19:07Her işletle her mülkeler yarattığı katma değer katar kısmı üzerinde vergi yükü taşır katma değerden. Diğer kısmı bir sonraki aşamaya yansıtır.
19:18Böylece hesaplanan KDV'sinden mal alım hizmet alımındaki ödediği KDV'yi indirir. Aradaki farkın vergi dairesine yatırır. En nihayetinde nihayet tüketiciye mal ve hizmeti satan da nihayet tüketiciye yansıtır.
19:33Dolayısıyla yarattığı katma değer dışında ona tekabül eden ödediği KDV dışında mükellefin üstünde bir vergi kalmaması gerekir normalde.
19:44Ama KDV sistemimizde bir kısım istisnalarımız nedeniyle işte ihracat yapıyorsa orada satışta istisna var. İndirimli orandan dolayı düşük oranlı satışlar var veya hasılat elde etmeler var.
20:02Ondan dolayı alışlar nedeniyle alınan mal ve hizmetler nedeniyle genel oranda katma değer vergisi ödenmişse o katma değer vergisi indirilemiyor. Çünkü istisnadan yararlanan indirimli orandan yararlanan mükellefin hesaplanan KDV'si az olacağı için alırken yüklendiği indiremiyor. Dolayısıyla bir yere de yansıtamıyor.
20:24Bizim katma değer vergisi kanun temel mantığı diyor ki bu mükellefin üzerinde bu şekilde yük kalan devreden katma değer vergisini mükellefe normalde iade edilmesi lazım.
20:38Çünkü istisnalar nedeniyle bir yük oluşmuşsa bunun iade mekanizması var. Ama istisnalar nedeni dışında mükellef faaliyetleri nedeniyle hesaplanan KDV'si yüklenen KDV'sini karşılayamamış ve yüklenilen KDV'si devreden olarak kalmışsa bu bir anlamda mükellefin vergi dairesinden alacağıdır.
21:03Yıllardır bu rakam bir ülke bir ülke sizin de dediğiniz gibi bir trilyon liraya ulaştığı söyleniyor.
21:08Şimdi bunun geçmişte yine bu tartışıldı Naci Ağbal döneminde hatta 3568 sayılı yasaya bir madde de kondu. Dendi ki bunu mükellefe iade edelim.
21:22Çünkü bu mükellefin alacağı, mükellefin üzerinde kalması hem alacağını almaması hem finansal olarak bu yük oluşturuyor. Bu yükü mükellefin sırtından alalım dendi.
21:33Sonra buna ilişkin tembihler yayınlanmadığı için bu özellikle devreden KDV kısmı mükellefi üzerine yük almaya devam etti.
21:43Şimdi getirilen düzenlemeyle deniyor ki eğer 5 yıldır bu devredilen KDV bir şekilde eritilememişse hesaplanan KDV'lerden mahsup edilememişse biz bunu yok edelim.
21:56Nasıl yok edelim? Gelir ve kurumlar vergisi matrağına giderip yazın ya da maliyet unsuru olarak dikkate alın.
22:04Bu bir vergi, vergiyi matraktan düşüyorsunuz. Vergi vergiden düşmek lazım. KDV'den düşemiyorsunuz, iade de etmiyorsunuz, matraktan düşüyorsunuz.
22:18Kurumlar vergisi oranı %25 olduğunu düşünürsek %75'ini yok etmiş oluyorsunuz bu şekilde. %75'i mükellefin sırtına yükleyip yok etmiş oluyorsunuz.
22:28Oysa bunun en azından hiç olmazsa mükellefin çıkan gelir ve kurumlar vergisine mahsup etmek lazım. Yani vergi alacağını çıkacak vergi yükünden mahsup etmek lazım.
22:39Matraktan mahsup etmek adil bir çözüm değil. Daha adil olan ise mükellefe iade etmesi lazım. Bunun mekanizmaları, yasal düzenlemeleri, alt zemini kurulmuş durumda sadece bir tebliğ çıkaracaksın.
22:52Bunu en azından mükellefin yeminli mali müşaviri, serbest muhasebeci mali müşaviri, çünkü serbest muhasebeci mali müşavire de bu yetki verildi, tebliği çıkaracaksın.
23:02Onlar kendi mükelleflerine rapor yazarak ne kadar hak devreden kadehli iade olarak alabileceklerini mütevramlık kapsamında raporlarını yazdırıp iade etmek lazım.
23:14Yani kimin hakkıysa o hakkı teslim etmek lazım. Yani sadece kendine dalınca keseneği gibi yontup, mükellefin haklarını gasp etmesi doğru bir şey değil.
23:29Peki şimdi pek çok madde konuştuk aslında tek tek. Biraz selam veren borçlu çıkmış gibi gözüküyor. Nasıl değerlendiriyorsunuz bu tabloyu?
23:37Çünkü bir servet vergisi yok, örneğin birinin nereden bulduğunun yasası yok. Ancak pek çok alanda özellikle esnafı ilgilendiren, benim anladığım alanda yeni vergilendirmeler söz konusu. Ne anlatıyor bize bu tablo?
23:50Şimdi İrem Hanım aslında bu tür yapay, zoraki tehdit içeren düzenlemelerle değil, bir reforma ihtiyaç var bu alanda.
24:08Bu tür vergi düzenlemeleri anlık tepkisel, zorlayıcı, ceza vermek suretiyle ekonomi kayıt altına almaya çalışılıyor.
24:26Bu elbette gerekli, özellikle kötü niyetli vergi kaçırmaya yönelik mütellefler için bu gerekli. Ama esas olan bu alanda yapsal bir dönüşümü gerçekleştirmek lazım.
24:38Geçmişte de sizin de söylediğiniz gibi bir ara nereden bulduğunun yasası geldi. Fakat bu kamuoyunda, piyasada büyük tepki gördü, geri çekildi.
24:49En azından bugün için bizim vergi sistemimiz kaynak teorisine dayanıyor. Yani deniyor ki yedi tane gelir türü var.
24:59Ticari kazançlar, zirai kazançlar, serbest meslek kazançları, gayrimenkul sermaye iradları, menkul sermaye iradları ve diğer artış ve kazançlar olarak.
25:10Bunlardan elde edilen gelirler vergi konusu yapılıyor. Peki bu gelir gruplarının, bu kaynakların hiçbirine girmeyen bir servet veya bir kazanç veya bir gelir elde ettiğinizde bu nasıl vergilenecek?
25:24Bu yok. Sistemimizde boşluk var burada. Bizim evvel emirde net artış teorisine geçmemiz lazım. Net artış teorisine göre vergilendirme modeline geçmemiz lazım.
25:35O da nedir? Elde ettiğin bütün kazançlar kaynağına bakılmaksızın. Nedir? Şu kadar. Onların daha önce ne kadar varmış senin şeyin şu kadar.
25:48Ne kadar artmış ve ne kadar giderin olmuş. Bunları düşürdükten sonra safi kazancın vergi konusu edilmesi lazım.
25:57Böylece hiç bir kazanç grubuna girmeyen, hiçbir kaynağa girmeyen bir gelir varsa o da vergilenmiş olur. Hem buna gitmek lazım.
26:08Şimdi bu tasarının kamuoyuna yansıyan bölümünde de çıkmıştı. Dendi ki senin kazançlarınla, gelirlerinle, harcamaların arasında %20 fark varsa bunu önce gel bana izah et.
26:23Niye bu %20 fark var? Eğer izah edemezsen ben bunu sana vergi konusu yapar, vergi tarih ederim dendi.
26:31Sonra bu tasardaki bu düzenleme şu anda geri çekildi. Kamuoyunun tepkisi olur, piyasaların tepkisi olur.
26:40Burada piyasanın tepkisi dediği şey gelirleri, kazançları yüksek olan kesimler için, izah etmekte zorlanan kesimler için korkuldu.
26:51Bu da belli ki siyasi iradenin tercihi belli çok kazananla yana, harcamasını açıklayamayanla yana oluyor.
27:05Yoksa dar gelirli, ücretli zaten zar zor geçiliyor. Onların bir şeyi izah edememe gibi bir sorunu zaten olamaz.
27:12Bunun geri çekilmesi bile bir tercihi gösteriyor.
27:16Siz hem bu tercihi ortaya koyacaksınız, hem de özellikle küçük ölçekli esnaf, serbest meslek erbabı, çalışan üzerinden boza pişirecek, sopa gösterecek düzenlemeler getireceksiniz.
27:30Neden bunu getirmiyorsunuz? Kredi kartı harcamalarına, lüks harcamalarına, yatlar, katlar kazanmışsa helal olsun.
27:41Vergisini ödediği bir kazançsa helal olsun. Vergisini ödememişse, izah edemiyorsa bunun vergisini ödemesi lazım.
27:49Ama bu tür düzenlemeleri yapmakta maalesef iktidarlar ürkek davranıyor.
27:58İşte dediğim gibi Sayın Zekeriya Temizel döneminde bir nereden buldun sorgusu bile ürküttü.
28:07Bir beyaz sayfa açmak gerekebilir, tamam. En azından şu tarihe kadar ne kazanmışsın, ne etmişsin, tamam.
28:16Ama bundan sonrası için en azından bizim gibi ülkelerde servetindeki artışın kaynağını açıklayamıyorsa onun cüzdü bir oranda vergi ödemesi lazım.
28:27Geçmişte vardı bu özel döneminde kaldırıldı servet beyanı, özel döneminde kaldırıldı.
28:32Kazanmadığı bir vergiyi artmayan bir servetten vergi istemiyor ki.
28:37Ben vergi oranlarının da çok yüksek olmasından yana değilim.
28:40Vergiyi gönüllü uyumun sağlanabilmesi için oranların aşağı çekilmesi lazım.
28:45Cüzdü olsun, oranlar aşağı çekilsin ama insanlar kayıt altına girsin, kaldırılabilir bir vergi yükü olsun.
28:55Doğrusu bu ama biz öyle yapmıyoruz. Hem oranları çok yüksek tutuyoruz hem kayıt dışını teşvik edecek tutum ve davranışlara giriyoruz.
29:05Çok teşekkür ediyorum Sayın Yıldız. Katıldığınız için, vakit ayırdığınız için çok güzel bir değerlendirme oldu.
29:10Evet sevgili Cumhuriyet TV izleyenleri, Eski Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanı ve TÜRMOP Genel Başkan Yardımcısı İrfan Hüseyin Yıldız bizlerle birlikteydi.
29:19Bildiğiniz üzere Mehmet Şimşek bir süredir bir vergi politikası uyguluyor.
29:23Kamuoyuna da bir vergi paketi sızmıştı. Dolayısıyla bizim son haftalarda en çok gündemimiz önümüzdeki günlerde ne gibi vergi düzenlemeleri olacak şeklinde oldu.
29:31Bugün konuştuk, Sayın Yıldız sizler için çok güzel özetledi.
29:34Dedi ki önce iki yılda bir yapılan vergi haflarını yapmamak lazım, yakaladığını dövmek bir çözüm değildir, kayıt dışılığı da engellemez dedi.
29:44Görünen o ki Mehmet Şimşek'in politikaları en çok emek kesimini ve esnafı ilgilendiriyor.
29:49Az önce de konuştuğumuz gibi yalnızca mevcuttaki parasını faize koyarak belki de birkaç nesil yaşayabilecek zenginlere yönelik bir düzenlemeyi de görmedik.
29:59Henüz görmüyoruz diyelim. Böyle noktalayalım. Yeniden görüşmek üzere.

Önerilen